KRACHTGROEN reisde mee naar Berlijn met Stadsontwikkeling Rotterdam, STIPO en AIR in september 2013 om het geheim van Berlijn te ontdekken.

Ruim 40 deelnemers, met vrijwel allemaal een actieve rol in het ontwikkelen van het programma, gingen uiteen in 3 deelgroepen:

  • Tussentijd: Zwischennutzung, leegstand, transformatie en tijdelijkheid als kans;
  • Tussenmaat: nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden, ruimte voor klein en fijn in de stad;
  • Tussenpersoon: coöperatieve stadsontwikkeling. Nieuwe samenwerkingsverbanden en verdienmodellen.

Krachtgroen nam deel aan ‘Tussenpersoon’ en leerde en leerde…

Bij Stadtentwicklung leerden we dat deze overheid met een fractie van het aantal mensen wordt gerund vergeleken bij de stad Rotterdam. Is een terugtrekkende overheid een probleem? Welnee, hier werkt het met minder. Wel is het zaak als overheid om goed te prioriteren en je doelen heel helder te stellen. We zien een kans!

Bij de woningbouwcorporatie leerden we hoe een tuinman, in dienst van de woningbouwcorporatie, niet alleen de bloemetjes buiten zet, hij houdt ook de boel op sociaal vlak bij elkaar. Heel mooi!

Bij de Baugruppen leerden we dat je je eigen wensen in een woning kunt onderbrengen als je gezamenlijk de ruimte en tijd neemt die te ontwikkelen. In Berlijn zijn de grondprijzen laag en lijkt er meer gevoel van gemeenschapzin dan in Nederland, het collectief particulier opdrachtgeverschap werkt in Berlijn prima. Er is ruimte voor initiatieven, vrijheid om te ontwikkelen en voldoende gevoel van gemeenschapszin om samen de stad te verrijken. Wat wil je nog meer?

Last but not least, leerden we bij de Prinzessinnengarten dat groene initiatieven een leegstaand landje kunnen omtoveren in een waardevol stukje ontwikkelaarsgrond. Het probleem bij deze ‘gentrification’ is dat de waardevermeerdering nooit uitbetaald wordt aan de initiatieven die waarde hebben gecreëerd! Goede hoofdbreker! Hoe trek je dat recht? Wie het weet mag het ons zeggen!