Shanghai. Een miljoenenstad waar ik 5 dagen van heb kunnen proeven. Weliswaar heb ik voor een groot gedeelte met de taxi van A naar B gereisd en dus geen metro gezien.  Ook geen park van dichtbij. Maar de volgende dingen zijn me wel opgevallen.

Het eerste wat me opviel was de enorme hoeveelheid smog. Als een grote dempende deken lag dit over de stad waardoor er geen harde geluiden waren en alle geur geneutraliseerd leek. Door de smog was alles vaal en kleurloos. Hoewel het warm was en de zon waarschijnlijk scheen viel het licht maar gefilterd op de stad.

Het volgende wat me opviel was het ontbreken van vogels. Geen mussen of spreeuwen of zelfs maar meeuwen. Ook niet bij het water. In de 5 dagen dat ik in Shanghai was heb ik precies 3 mussen in een struikje gezien en in een ouder gedeelte van de stad met wat meer ‘laagbouw’ (5 verdiepingen) heb ik 2 groepen duiven gezien. Waarschijnlijk van een duivenhouder  daar.

Het was er warm en vochtig en door de opvallende afwezigheid van vogels drong het ook tot me door dat er geen insecten waren. Een havenstad aan een grote rivier zonder insecten. Geen vliegen. Geen muggen. Geen kleine kruipbeestjes op de trottoirs of in de plantenbakken. Een stad zoals een kind hem zou tekenen zonder details. Een karikatuur.

De hoeveelheid groen was niet in verhouding met de hoeveelheid beton. Tuinen en voetbalvelden bevonden zich op daken. Praktisch, maar aan het oog ontrokken als je er onder langs rijdt. De snelweg door de stad was een van de makkelijkste manieren om te reizen. Voor de vorm met wat plantjes op de vluchtstroken. Een stad zo groot als de provincie Utrecht. Waar je 40 minuten over de snelweg kan rijden zonder dat het wolkenkrabberlandschap veranderd. Geen blauwe lucht of zelfs maar wolken te zien. Hooguit per stadsdeel verschillende plaatselijke buien en hier en daar wat dichtere gelige smog.

In deze stad werd de Wereld Expo gehouden met het thema: Better City, Better Life.

Frederike Manders

Shanghai